Arnaldo Lopez

Written by TGFPR. Posted in Archief 2019

Arnaldo Lopez Twents GitaarfestivalArnaldo Lopez is als enig kind geboren op 5 januari 1979 in Alkmaar. De Spaanse naam dankt hij aan zijn vader die van Mallorca komt.

Hij is ook degene die Arnaldo als eerste kennis laat maken met diverse muziekinstrumenten. Toetsen, drums, saxofoon, Arnaldo kon er al snel mee overweg maar de gitaar, misschien wel het moeilijkste instrument inspireerde hem het meest. De voetbalschoenen werden omgeruild voor een gitaar! Niet langer dan een jaar heeft hij les gehad. De bladmuziek kon hij niet meer zien. In plaats van de muziek te lezen speelde hij de leraar gewoon na. De hele unplugged cd van Eric Clapton en solo’s van Mark Knopfler werden tot in het oneindige nagespeeld! En dat allemaal op een oude gitaar met kromme hals of van de rommelmarkt die hij dan zelf weer opknapte. ‘Jij gaat later vast gitaarbouwer worden’, zeiden z’n klasgenootjes altijd tegen ‘m.

Al snel speelde Arnaldo toetsen en gitaar in diverse formaties van Rockabilly tot Nederpop en stond hij in voorprogramma’s van o.a. Herman Brood, De Dijk en Van Dik Hout. Ook de productie van diverse opnames nam hij voor zijn rekening en zo leerde hij alle facetten in de muziekwereld kennen.

Het zelf componeren van liedjes deed Arnaldo eigenlijk al vanaf het moment dat hij muziek kon maken. De akoestische gitaar leende zich daar het beste voor en in 2006 had hij genoeg liedjes voor een album. ‘Someday’, is zijn eerste solo gitaar album welke in America zelfs een eervolle derde plek kreeg bij de Just Plain Folks Awards, naast gevestigde namen als Stephen Bennett en Daniele Bazzani! Tommy Emmanuel gaf Arnaldo een podium om zijn melodieuze muziek aan het grote publiek te laten horen. Zo kreeg Arnaldo van Tommy de bijnaam ‘Melody Man’ en begon voor Arnaldo een nieuwe solo carrière. Inmiddels gaf Arnaldo ook gitaarles aan zo’n 40 leerlingen en had hij zelfs een wachtlijst die snel groeide.

In 2007 raakten Arnaldo en zijn partner Irene zwanger van een zoon welke na 6 maanden zwangerschap in de buik overleed. Op dat moment was Arnaldo met zijn tweede solo album bezig welke hij ook heeft opgedragen aan Silvan*. Het leven nam vanaf dat moment een compleet andere wending. Het kistje voor hun kindje had hij zelf gemaakt in de vorm van een hart. Arnaldo besefte dat hijzelf de kunde had om dit te doen maar de meeste ouders waarschijnlijk niet. Veel keuze in kistjes bleek er niet te zijn en zodoende besloot Arnaldo de kistjes ook voor andere verdrietige ouders te maken. Het lesgeven heeft hij destijds afgebouwd om aan de vraag voor de kistjes te kunnen voldoen.

Het werken met hout is iets wat Arnaldo misschien wel net zo graag doet als muziek maken. Hij zou niet zonder één van beiden kunnen. Zo bouwde hij als tiener zijn eerste elektrische gitaar en een akoestische gitaar bleef ook niet lang uit. Nu hij ook een werkplaats had om de harten te maken begon het weer te kriebelen. Een bevriende gitaarbouwer in de buurt bood aan om samen een gitaar te bouwen. Dit heeft hem geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan en zo zag in 2018 zijn eerste Terz gitaar het levenslicht. Een kleinere gitaar welke een kleine terts hoger gestemd is. In Amerika zijn deze gitaren redelijk populair maar in Europa ‘nog’ niet zo bekend. Misschien dat daar nu wel verandering in komt aangezien Arnaldo’s gitaar is opgemerkt door bekende Nederlandse artiesten waarvoor hij nu in opdracht bouwt. De gitaar inspireert enorm, zoals velen het omschrijven als ze er op spelen. Een groter compliment is er volgens Arnaldo niet!

Arnaldo doet nu precies waar hij ooit van droomde, werken met hout én muziek maken. Plannen voor de toekomst blijven er natuurlijk altijd wel. Zo is hij inmiddels begonnen met het uitwerken van nieuwe composities op akoestische én elektrische gitaar. Optreden doet Arnaldo nog regelmatig. Solo of in diverse formaties zoals ‘Herbert-H-Herbert’ en zijn Nederlandstalige folk-nederpop duo ‘Emmerig en Lopez’. En wie weet in de toekomst met zijn nieuwe composities in een nieuwe band!

2 juni 18:00 uur
Buitenpodium Oude Markt

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]