Beurs

gitaarbeursGitaarbeurs: Gitaarbouwers en bladmuziek


Van 10 t/m 12 mei exposeren 3 gitaarbouwers in de refter van het ArtEZ conservatorium.
Zij beantwoorden graag elke vraag over hun instrumenten.
Natuurlijk is er de gelegenheid om deze instrumenten uit te proberen!

Jan Zonjee

Jan Zonjee is sinds 1998 actief als professioneel bouwer van akoestische gitaren met een eigen karakter.
Hij is begonnen als bouwer van klassieke (concert-) gitaren, maar in de loop der jaren zijn daar verschillende andere instrumenten bijgekomen, zoals de JM-serie steelstrings, de Mulberry cross-over gitaar en de zgn. Perzische ukelele.
Hij gebruikt voor de bouw verschillende houtsoorten, die hij veelal zelf selecteert bij diverse leveranciers: “India- of Madagascar palissander is standaard voor de klankkast van mijn concert-modellen, maar ik gebruik net zo graag of zelfs liever minder exotische houtsoorten als noten of peren. De klank van een gitaar uit inheems hout doet niet onder voor die van een gitaar uit de meer gebruikelijke houtsoorten. Voor mijn bovenbladen gebruik ik Europees fijnspar, Engelmannspar of ceder, elk met zijn eigen specifieke klankeigenschappen.”
Jan heeft ook een lespraktijk, waar mensen cursussen kunnen volgen in het zelf bouwen van een gitaar.

www.janzonjeegitaren.nl


Gijs de Witt

“Alle instrumenten die ik bouw zijn “one-of-a-kind’s”. Het gebeurt wel dat ik aan verschillende gitaren tegelijkertijd werk, maar ik maak geen serie’s. Dit doe ik om zoveel mogelijk aandacht aan elk instrument te kunnen besteden en om voldoende ruimte te kunnen houden voor verdere klanktechnische ontwikkeling. Tegelijkertijd ben ik op zoek naar steeds meer eigenheid en herkenbaarheid in mijn styling, het komt steeds weer aan op de balans tussen mijn gevoel voor innovatie en mijn liefde voor traditie.
Klankhout
In feite gebruik ik voor bovenbladen alle klankhoutsoorten waarbij ik, door het te zien en het aan te raken, een goed gevoel krijg. Mijn opvatting is dat alles draait om “concepting”; dat is de combinatie van bracing-patroon, afmetingen, gewicht en elasticiteit, krachtenverdeling en houtsoorten. Het concept is voor mij belangrijker dan de houtsoorten op zichzelf, of het aantal jaarringen per centimeter, hoewel ik esthetisch gezien wel een voorkeur heb voor fijnjarige en exact kwartierse bovenbladen.”

www.dewitguitars.com

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Stad Enschede
 
 
 
 
Jan Zonjee
 
 
 
Egta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EuroStrings Nieuws

Workshops

Facebook

Twents Gitaar Festival heeft het bericht van EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative gedeeld.
Twents Gitaar Festival

2 months ago

We are proud to announce that the winner of EuroStrings Competition 2018, Jesse Flowers - Classical Guitarist, is going to perform two solo recitals in China as a part of the concert tour organized by EuroStrings’ partner Altamira Guitar Foundation. Both concerts will be held on Wednesday the 11th of July, first one at the 3rd Altamira Hong Kong International Guitar Symposium at 11 AM, and the second one in Shanghai at 7 PM.

After the convincing performance at the EuroString Winners’ Competition which was held at Zagreb Guitar Festival, Jesse Flowers took the first place winning a cash prize of 5000€ and a concert tour in the USA and in China. Currently based in Berlin, Jesse Flowers is developing a reputation as an exciting talent amongst the next generation of classical guitarists.

More information about Jesse Flowers and the upcoming concerts are available at the links below:
https://eurostrings.eu/star/jesse-flowers/
https://www.jesseflowersguitar.com/concerts?calendar_page=1
... See MoreSee Less

View on Facebook
Twents Gitaar Festival heeft de video van StoryMaker gedeeld.
Twents Gitaar Festival

3 months ago

Antero Pellikka!

StoryMaker
Antero Pellikka from Finland plays a piece by the Brazilian guitar composer Arthur Kampela called "Percussion Study no.1".
Twents Gitaar Festival
EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative
... See MoreSee Less

View on Facebook