Dubbelconcert: Jorrit Douwes – Göksel Yılmaz Ensemble

Written by TGFPR. Posted in Archief 2021

Jorrit Douwes

Jorrit Douwes TGF

Na gediagnosticeerd te zijn met dyslexie vervolgde Jorrit zijn middelbareschoolcarriére met een duidelijke richting, die van de kunst én de kunstnijverheid. Daar begon Jorrit zijn artistieke loopbaan als klassiek gitarist en timmerman. Hij specialiseerde zich in het restaureren van historische houten gebouwen en is bijzonder trots op het werk dat hij verrichtte bij de restauratie van de Sint Pieter en Paul Basiliek in Paramaribo, Suriname.

Jorrit heeft een gevarieerde carrière in de klassiek muziek, Zo speelde hij in Nederland o.a. bij het Twents Gitaar Festival in Enschede, in de de Nootstop Gitaar Series in Tilburg en in de Dutch Music Barn in Markelo. Samen met zijn voormalig partner Sabrina Vlaskalic (†) maakte hij in 2016 een concertreis door Rusland en staat er voor de zomer van 2018 concerten in Indonesië op het programma. Ook in de kamermuziek is Jorrit actief, zo gaf hij concerten samen met de sopraan Christy Luth en voerde hij samen met het kamerkoor Cigale de Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco uit.

Door het Nordhorn Guitar Festival en de “Alexander Matyaev Competition” in Kirov, Rusland werd Jorrit uitgenodigd om in de jury plaats te nemen en masterclasses te geven.

Het repertoire dat Jorrit speelt is een uitgekiende mix van traditionele composities geschreven voor de gitaar. De componist die veelvuldig in zijn concerten voorbij komt is de Paraguayaanse componist Agustin Barrios Mangore, ook wel bekend als de Chopin van de gitaar. Naast de werken van Barrios maken ook de gepassioneerde werken van de Falla, de impressionistische Sonata van Antonio Jose en het Spaans modernistische getinte Tiënto van Ohana`s deel uit van zijn huidige repertoire.

Als gepassioneerd docent is Jorrit toegewijd aan het delen van zijn interesse en kennis van de klassieke gitaar, dit doet hij o.a. door het voorbereiden van jonge Nederlandse gitaristen op het toelatingsexamen van het conservatorium. Een van Jorrits zorgen is het afnemen van het aantal Nederlandse gitaarstudenten op de conservatoria en hij ziet het begeleiden van jonge gitaristen naar het toelatingsexamen als een manier om zijn steen bij te dragen aan een stabiele toekomst voor de klassieke gitaar in Nederland.

In 2017 richtte Jorrit met zijn partner Sabrina Valskalic (†) de Dutch Guitar Foundation op, een organisatie voor het verrijken van de klassieke gitaar in Nederland, het uitbouwen van een internationaal netwerk en het bewaren en bewaken van de traditie van de klassiek gitaar in Nederland.

Jorrit behaalde zijn Masterdiploma aan het Prins Claus Conservatorium, waar hij deel uitmaakte van de eerste generatie masterstudenten van deze afdeling.


Göksel Yılmaz Ensemble

Goksel Yilmaz Ensemble op Twents GitaarfestivalTurkse, Arabische en Koerdische liederen uit de Levant

Het spel van het multi-etnische Göksel Yılmaz Ensemble wordt vooral gekenmerkt door zijn grote ritmische kracht. Tijdens hun bijzondere optredens wordt de luisteraar meegevoerd op een muzikale reis door het leven, van verlangen tot opstand, verdriet tot intense liefde en blijdschap. Liederen uit Turkije, Libanon, Syrië en Koerdistan voeren u mee op deze reis. Daarnaast bevat het repertoire eigen composities van Yılmaz, beïnvloed door traditionele muziek en westerse stijlen zoals jazz, blues en klassiek.

Sinds de oprichting van het ensemble in 2006 gaven ze concerten in Nederland, België, Turkije, Indonesië, Zwitserland en Duitsland en Cyprus. In Nederland werden ze uitgenodigd op grote festivals en muziekpodia en in theaters waaronder Music Meeting in Nijmegen, het Dunya Festival in Rotterdam, RASA in Utrecht en Het Concertgebouw in Amsterdam.

Ze speelden met grootheden zoals Jan Akkerman en Eric Vloeimans en toerde met de Nederlandse dansgezelschap het Internationaal Danstheater in Nederland, België en Indonesië.

Het ensemble heeft 2 CD’s uitgebracht. “Gezgin” (De Reiziger) en “Kan Zaman” (Er was een tijd). Kan Zaman is uitgebracht in Turkije bij bekende label Kalan Music.

Göksel Yılmaz Ensemble:

Göksel Yılmaz: zang, klassiek gitaar, saz en oud (TR, NL)
Anne Bakker: viool (NL)
Sándor Kém: contrabas (HU)
Funda Yılmaz: zang (TR, NL)
Jacobus Thiele: percussie (D)

Klik hier voor onze corona maatregelen!

Zondag 24 oktober
19:00 uur
Mystiek Theater
Entree: €15,-
Kinderen onder de 16 jaar gratis.

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]