Dubbelconcert Lovro Peretić & Carlo Marchione

Written by TGFPR. Posted in Concerten, Concerten Donderdag 26 mei 2022

Lovro Peretić

In het eerste deel van het concert gaan we kijken en luisteren naar Lovro Peretić, een klassiek gitarist uit Kroatië en de winnaar van de 3e EuroStrings gitaarcompetitie.

Lovro Peretić @ Twents Gitaarfestival“Tijdens zijn concerten probeert Lovro altijd iets nieuws en interessants in te brengen voor het publiek door zorgvuldig stukken uit te kiezen die niet veel worden gehoord tegenwoordig tijdens gitaarconcerten en brengt hij deze stukken ter gehore op zijn eigen unieke manier. Dit concert is geen uitzondering. U zult verschillende stukken horen van diverse stijlen, karakters en bewerkingen en ook stukken die origineel voor een ander instrument zijn geschreven, maar ook stukken die echt voor de gitaar zijn geschreven. Aldus Lovro.”

Peretić (1995) is een internationale prijswinnaar als klassiek gitarist uit Zagreb (Kroatië) en woont momenteel in Genève (Zwitserland) waar hij studeert bij Judicaël Perroy (die in 2019 nog een concert gaf op het TGF red.) op de Haute Ecole de Musique Genève. Hij is begonnen met gitaar spelen op jonge leeftijd en had les bij prof. Xhevdet Sahatxhija. Daarna studeerde hij af op de musicacademie in Zagreb in de klas van prof. Darko Petrinjak, waarna hij één jaar als uitwisselingsstudent studeerde op de school L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France in Lille (Frankrijk) met prof. Judicaël Perroy.
Lovro wordt beschouwd als één van de leidende gitaristen van de jonge generatie gitaristen, wat wordt bevestigd door de resultaten van vorige competities zoals Guitar Foundation of America (USA), Changsha International Guitar Competition (China), Boris Papandopulo in Zagreb (Kroatië), Zagreb Guitar Festival (Kroatië), Antwerpen guitar festival (België), Andres Segovia in Velbert (Duitsland), Anna Amalia in Weimar (Duitsland), Enrico Mercatali in Gorizia (Italië), Ida Presti in Samobor (Kroatië), Volos Guitar Festival (Griekenland), Fernando Sor in Rome (Italië), Concours international de guitare d’Antony (Frankrijg), Brussels International Guitar Competition (België), Sarajevo International Guitar Festival (B&H).
In 2020 won hij de 3e EuroStrings competitie wat hem de mogelijkheid gaf tot vele concerten en masterclasses in heel Europa, waaronder dit jaar het Twents Gitaarfestival, Azië, en Amerika.
Naast dat hij optreed als solist, speelt hij ook in verschillende kamermuziek ensembles, waarvan één van de meest significante het duo met violiste Katarina Kutnar is en het gitaartrio Evocación, waarmee ze recent hun eerste album hebben uitgebracht genaamd Evocación. Als solist heeft hij samengewerkt met het Symfonie Orkest van de Kroatische radio en tv en het Dubrovnik symfonie Orkest Zagreb.

 


Carlo Marchione

Carlo Marchione @ Twents Gitaarfestival”Het programma van deze avond bestaat uit een reeks zelden of bijna nooit uitgevoerde stukken die het echter verdienen om onverwijld deel uit te maken van ons reperoire. Van de ‘Brahmsiaanse’ laatste Sonate van F.Rebay tot de twee prachtige impressionistische stukken van E.Sainz de la Maza. In het midden van het programma komen we twee blokken met transcripties tegen. Twee gepassioneerde, in mineur toonsoort, Fantasiën oorspronkelijk gecomponeerd voor fluit solo door G.Ph.Telemann en een verzameling van 4 prachtige liederen door twee van de grootste exponenten van het genre F.Schubert en R.Schumann. Ik zorgde zelf voor deze arrangementen. Als je die leuk vindm kan je ze in de online winkel van mijn website kopen (https://www.carlo-marchione.com/solo). Om deze avond feestelijk af te sluiten, besloot ik in één van de meest spectaculaire variatie cycli van M.Giuliani te presenteren, opera 112. Een ware krachttoer van virtuositeit maar met poëtische momenten van absolute schoonheid. Veel luisterplezier en bedankt voor je komst!”

Carlo Marchione, winnaar van zeven grote prijzen op international wedstrijden, maakte deel uit van de kopgroep van klassieke gitaristen van de laatste 30 jaar. Carlo trad op als solo gitarist, met orkesten en kamermuziekensembles.

Tegenwoordig is hij professor en geeft hij regelmatig masterclasses bij verschillende Europese conservatoria en vaste gast op festivals in heel Europa. Voor zijn uitstekende bijdrage aan de ontwikkeling van de gitaar, in 2017 is hij bekroond met een van de meest prestigieuze internationale prijzen voor de didactiek, de Gouden Gitaar.

 

Donderdag 26 mei
20:00 uur
Arkezaal
Tickets: €15
Kinderen onder 16 gratis

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]