Dubbelconcert Mateusz Kowalski & Anabel Montesinos

Written by TGFPR. Posted in Archief 2021

Met Anabel Montesinos en Mateusz Kowalski betreden twee gitaristen van wereldformaat het podium van het Twents Gitaarfestival om beide een solo concert te geven.

 

Mateusz Kowalski at Twents Gitaarfestival

Mateusz Kowalski is een aanstormend talent op het wereldwijde gitaarpodium, aangeprezen door Classical Guitar Magazine als ‘spectaculair’ muzikant met zijn ‘adembenemende’ interpretaties.

Het repertoire van Mateusz Kowalski bestaat uit stukken van verschillende tijdperken – van de renaissance tot moderne composities, geïnterpreteerd op een historisch correcte wijze. Zijn doel is om interessante, overtuigende en vaak verrassende muzikale creaties op te bouwen, en tegelijkertijd het muzikale verhaal te vertellen wat de luisteraar aangrijpt.

Als een concertgitarist heeft Mateusz Kowalski opgetreden op de wereldwijd meest beroemde podia. Op 23-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in Vieanna Musikverein en in Shanghai Grand Theathre, waar ook grote sterren zoals Yo-Yo Ma en Luciano Pavarotti hun concerten hebben gegeven. In 2019 bracht hij het Concierto de Aranjuez ten gehore met het Warsaw Philharmonic Orchestra. Hij gaf concerten in Parijs, Budapest, Londen en verschillende andere landen verspreid over de wereld.

De competities die hij heeft gewonnen hebben een grote positieve impact op zijn carrière gehad. Naast zijn eerste prijs en publieksprijs in Antony, Frankrijk, heeft hij als belangrijkste prijs ook een eerste plek bemachtigd in de tweede editie van de EuroStrings International Competition – het hoogtepunt van het EuroStrings programma waar Mateusz aan deelnam. Het programma creëerde voor hem de mogelijkheid zich te profileren in de internationale gitaarwereld. De eerste prijs van deze competitie bevatte een tour door Europa, de Verenigde Staten en Azië.

In september 2019 werd het debuutalbum Mateusz Kowalski Classical Guitarist in première gebracht. Het werd uitgebracht door het Poolse label CD Accord en gedistribueerd door NAXOS. De CD is een set van belangrijke werken voor de artiest. Het programma bevat composities van Bach, Giuliani, Tárrega, Barrios, Giazzolla, Ponce, Schubert en Assad (première opname).

Mateusz Kowalski heft een beurs van de Marshal of the Zachodniopomorskie Voivodeship, the Mayor of Koszalin and the Minister of Culture and National Heritage (the “Young Poland” programme).

De artiest is trots om op instrumentente spleen van beroemde luthiers: Masaki Sakurai, Karl-Heinz Roemmichen Hanson Yao.

 


 

Anabel Montesinos at Twents GitaarfestivalAnabel Montesinos, de jongste winnaar (met een leeftijd van 17 jaar oud) van de Francisco Tárrega International Guitar Competition in Spanje, een leidend figuur binnen de klassieke gitaarwereld.

Als winnaar van meer dan 10 eerste prijzen in prominente gitaarcompetities zoals de Michele Pittagluga, Citá di Alessandria in Italië, de Julián Arcas in Spanje, de Raifeinsenwettebewerb in Salzburg, Oostenrijk onder anderen. Anabel Montesinos heeft concerten verzorgd over de hele wereld. Ze debuteerde in de Carnegie Hall in 201. Anabel Montesinos heeft het Concierto de Aranjuez van J. Rodrigo opgevoerd op de Potsdam “open air concerts” in Berlijn voor een publiek van meer dan 4000 mensen en heeft opgetreden met orkesten zoals de Philharmonie van Turijn in Italië, Simón Bolivar Symphony Orchestra in Venezuela, Philharmonic of Oulu-Finland, Havana Philharmonic-Cuba, Philharmonic of Moscow-Rusland etc. Ze is ook benoemd als ereburger van de stad Solero, Italië.

Anabel Montesinos heeft opnames gemaakt voor het label Naxos en haar eerste CD werd gekozen als onderdeel van het muziekprogramma voor intercontinentale vluchten van de British Airways. Ze heeft een concertposter met Paco de Lucía gedeeld, waarop de ‘andere kant van de Spaanse muziek werd gepresenteerd’, met doorslaand succes. Haar tour in 2019 werd afgesloten met de uitvoering van ‘Bohemian Rhapsody’ door Queen voor orkest, koor en gitaar, een selectie van nummers van de rockband die werden geprezen met een daverend applaus en een fenomenale staande ovatie. Haar albums worden geprezen door de internationale pers, die met name de schoonheid, frisheid en virtuositeit van haar interpretaties benadrukt. Op het Twents Gitaarfestival zal Anabel werken spelen van onder andere Ponce, Lauro, Barrios en Villa-Lobos. Anabel speelt op een Steve Connor gitaar en is een Savarez Artiest.

Anabel Montesinos over het Twents Gitaarfestival:

“Ik ben erg blij om onderdeel te kunnen zijn van het fantastische festival “Twents Gitaarfestival” in Enschede! Ik wil graag de schoonheid van het gitaarrepertoire met jullie delen, door verschillende stijlen te laten horen en de connectie te laten zien tussen de klassieke muziek en de populaire folklore muziek uit Europa en Zuid-Amerika. Verheug mer op om jullie allemaal te zien in Mei!”

 

Klik hier voor onze corona maatregelen!

Zaterdag 23 oktober
20:30 uur
Kleine Willem
Entree: €15,-
Kinderen onder de 16 jaar gratis.

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]