Carlé Costa

Written by TGFPR. Posted in voorbereiding

Carlé Costa werd geboren in 1959 in Uruguay en is opgegroeid in Argentinië. Hij heeft inmiddels opgetreden in 15 landen, verdeeld over drie continenten, waarin hij zowel zijn eigen composities als een groot spectrum van het klassieke gitaar-repertoire heeft gepresenteerd.

Berliner Philarmonie, Duitsland
KUMU Museum of Modern Art, Estland
Como Uma, Paro- Koningkrijk van Bhutan
Rabindranath Tagore Cultural Center, Kolkata-India
Festival d´ellaArmonia, Italië
Festival Internacional Ushuaia Clásica, Argentinië
Festival Acéfalo de Música Experimental, Chili
Festival Iberoamericano de Música Contemporánea, Peru
Twents Guitar Festival, Nederland
Uppsala International Guitar Festival, Zweden

Hij treedt regelmatig op als solo-gitarist, als solist met orkest, improvisatorisch in verschillende samenstellingen en toerde verschillende keren met behulp van sponsoring door het Goethe Instituut en de Berliner Senatskanzlei. Daarnaast heeft hij regelmatig opnames gemaakt voor de nationale televisie van Argentinië, Bolivia, Peru, Uruguay, Zweden, Zwitserland en India. In 1986 startte hij met het opnemen van interpretaties en eigen composities op cd’s. Deze zijn uitgebracht in Argentinië, Peru en Zweden.

Vroeger studeerde hij bij diverse docenten en in het Nationaal Conservatorium van Argentinië. In zijn jongere jaren heeft hij twee nationale competities gewonnen: één voor snaarinstrumenten, en één voor kamermuziek. Maar al snel, om filosofische en artistieke redenen, besloot hij zijn carrière verder te ontwikkelen zonder deelname aan wedstrijden, wat ook verklaart waarom hij heden ten dage niet ingaat op verzoeken om als jury-liddeel te nemen aan competities. Als een pioneer van hedendaagse muziek in Latijns-Amerika, gaf hij zijn eerste masterclass bij het Nationale Conservatorium in Peru in 1981, en later in 1984 de eerste twee seminars voor hedendaagse gitaar voor het Gemeentelijk Conservatiorium van Buenos Aires. Dit was bijzonder in Argentinië, waar 16 jaar dictatorschap onder andere de ontwikkeling van hedendaagse kunst heeft verhinderd in al zijn facetten.

Sommige composities van Costa uit die tijd worden gezien als mijlpalen tussen het hedendaagse repertoire – NN, TráficoPesado – gitaar kwartet – (beide erg belangrijke referenties voor de ontwikkeling van een alternatieve manier om gitaar te spelen), Cantos en la Piedra, Visionessobre las rocas – for piano-.

Costa ontwikkelde in zijn vroegere jaren een intuïtieve connectie met de vrije improvisatie, met een eigen taal, dat herkend werd door de multimedia-improvisatiegroep Vario 6 uit Köln – Duitsland – toen hij met ze speelde in 1982 in het Goethe Instituut Buenos Aires. Later startte hij de multimedia groepCuarteto de MediosMúltiples, met dansers Rhea Volij en anderen. Hier werkte hij voornamelijk met niet-muzikale instrumenten: zoals gebroken objecten om ongebruikelijke gerafineerde geluiden te ontwikkelen, uit een onvoorspelbare bron. Deze groep trad op voor het Municipal Radio Buenos Aires in de eerste Contemporary Music Festival of EINMC, en andere podia en culturele centra.

Door met schilderen en fotografie verschillende presentaties te verzorgen, Tai Chi Chuan te leren met Sifu Ma TsunKuen, bewandelt hij een integratieve weg in de kunsten.

In de jaren 90 verliet hij Buenos Aires, om in het bos in het noord-westen van Argentinië te leven. Hij beschouwt dat deel van zijn leven als een smeltpan voor innerlijke alchemie, een uiterst belangrijke studie over de natuur, stilte en volkstradities. Hij herontdekte op dat punt de gitaar, de muzikale taal en de artistieke vormen vanuit een ander perspectief. Tot op de dag van vandaag her creëert Costa zichzelf voortdurend in zijn creatieve werk, dat dat is waarom zijn mening alom gerespecteerd wordt als een belangrijke referentie voor kunst.

Hij componeerde op verzoek bij internationale solisten, orkesten, choreografen en muziekfestivals. Bladmuziek werd uitgegeven door de Franse uitgever “Edition Lemoins”; en de Duitse uitgevers“Ex Tempore” en “Chanterelle”. Recentelijk verzorgt de Berlijnse uitgever “DeSantisPublications” een groot deel van zijn composities, niet alleen voor gitaar, maar ook voor piano, fluit, orkest en kamermuziek, zowel als onderwijsmateriaal.

 

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]