EuroStrings Artists @ TGF 2020

Dit jaar zijn op het Twents Gitaarfestival tijdens het Hemelvaartsweekend voor het derde jaar op rij een aantal Europese opkomende talenten uit het EuroStrings-programma te gast. De vijf talentvolle gitaristen hebben allen een concours gewonnen op 1 van de 17 Europsese gitaarfestivals die samenwerken in EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative, waarvan het Twents Gitaarfestival onderdeel uitmaakt, en nu komen ze naar Nederland.

De concours-winnende gitaristen die Nederland aandoen komen uit Kroatië, Servië, Slovenië Spanje en Engeland. Ze geven concerten, kamermuziek & solo op 3 locaties in het grensgebied: Ahaus, Gronau en nog een derde locatie waarmee we in gesprek zijn. Ook geven ze masterclasses aan gitaarleerlingen en ontvangen ze een-op-een masterclasses van de bekende Anabel Montesinos, die ook een concert zal geven op het festival. Ook geeft de EuroStrings overall winnaar de Poolse Mateusz Kowalski een concert, in aansluiting op de optredens van de EuroStrings Artists. Momenteel tourt hij door de Verenigde Staten.

Wat de EuroStrings Artists ook altijd verzorgen is zogenaamde Outreach activiteiten: concerten in verzorgingstehuizen en op andere plekken waar je normaal geen gitaartalenten ziet spelen. In het verlengde daarvan ligt het educatieve concert dat ze met hun vijven verzorgen voor gitaarleerlingen en andere jonge en oudere geïnteresseerden in Theater Concordia: De Reis naar de Gitaar. Ook jureert een Eurostrings Artist in de Kaj’s GuitarstoreCompeitition, waaruit de Nederlandse inzending voor EuroStrings 2021 voortkomt.


Ema Kapor

Ema Kapor at Twents Gitaarfestival 2020Ema Kapor werd geboren in 1998 in Belgrado (Servië), waar ze tevens afstudeerde van de lagere muziekschool en middelbare muziekschool “Stanković” in de klas van professor Boris Đujić. Daarna voltooide ze twee jaar studie aan de Koblenz International Guitar Academy (Duitsland) in professor Hubert Käppel’s klas. Op dit moment studeert ze in Keulen, aan de Universiteit voor Muziek en Dans, tevens bij professor H. Käppel.
In 2014 volgde ze een scholing van de Summer Academy aan de Universiteit van Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk), in de klas van Professor Marco Tamayo. In 2019 nam ze deel aan de Zbaszyn International Masterclass (Polen), georganiseerd door Professor Lukasz Kuropaczewski en voltooide een scholing aan de International Music Academy – MusicAlp in Tignes (Frankrijk) in de klas van Professor Judicaël Perroy. Verder heeft ze masterclasses gevolgd bij verscheidene befaamde gitaristen en docenten zoals Oscar Ghiglia, Pepe Romero, David Russel, Costas Cotsiolis, Aniello Desiderio, Zoran Dukić, Alvaro Pierri, Marcin Dyla en vele anderen.
Bij zowel nationale als internationale gitaarcompetities heeft Ema meer dan 40 prijzen gewonnen: in Duitsland (Stuttgart, Oberhausen, Gevelsberg, Jüchen, Monheim, Velbert), Estland (Tallinn), Oostenrijk (Vienna, Rust), Slowakije (Bratislava), Italië (Mottola, Alessandria, Gorizia), Griekenland (Molyvos – Lesvos, Hermoupolis – Syros, Volos, Thessaloniki), Kroatië (Omiš), Liechtenstein, Bosnië en Herzegovina, Servië.
Ema heeft solo-concerten verzorgd in Duitsland, Griekenland, Servië en heeft tevens opgetreden in Frankrijk, Polen, Spanje en Oostenrijk. Als solist begeleid door een orkest heeft ze zowel in Timisoara (Romenië) als in Belgrado (Servië) aan het Guitar Art Festival 2019 Joaquin Rodrigo’s “Fantasia para un Gentilhombre” opgevoerd.
Ema Kapor wordt gepromoot door de associatie Yehudi Menuhin Live Music Now – Keulen, Duitsland, een associatie die concerten organiseert in sociale en medische instituten voor mensen van alle leeftijden die niet in de gelegenheid zijn om openbare live-concerten te beleven. In 2019, door het winnen van de eerste prijs aan het Tallinn Guitar Festival, werd ze onderdeel van het EuroStrings Artists uitwisselingsprogramma en kreeg op deze manier de mogelijkheid om te touren door verscheidene festivals van het EuroStrings Platform.


George Tarlton

George Tarlton at Twents Gitaarfestival 2020

Zijn muzikale carrière begon als kind in het in Zuid-Londen gesitueerde koor “Libera”, waarmee hij zong bij verschillende TV-programma’s, opnames, en concerten door de UK en in het buitenland. George zijn autodidact vaardigheden mondden uit tot een allesoverheersende passie die hem leidde tot zijn studie bij Robert Brightmore en David Miller als een scholarship student aan de Guildhall School of Music and Drama, waar hij met eersteklas lof in 2015 afstudeerde.
Hij presenteerde zich in het BBC Radio 3 programma “Late Junction” en later in 2015 voerde hij het Concierto de Aranjuez uit met de Cerddorfa Dinas Powys Orchestra. Na zijn studie streefde George een ensemble carrière na. Zo vormde hij samen met drie Guildhall alumni het Mela Guitar Quartet. Het kwartet heeft sindsdien hun Naxos CD van Stephen Dodgeson’s ‘Guitar Chamber Works’ (2017) uitgebracht en in eigen beheer het album ‘Pluck, Strum, and Hammer’ (2018) uitgebracht. Mela kijkt uit naar de release van hun tweede CD met Naxos in 2020, met de gitaarkwartet werken van Anthony Burgess.
Recente hoogtepunten zijn onder andere de eerste prijs in de ‘London International Guitar Competition’ als een solist, een eerste prijs in het Acerra Guitar Festivals Ensemble Competition, een finale-plek aan het Royal Overseas League’s String Ensemble Competition, een uitverkocht concert aan de Southbank’s Purcell Room en een tour door China met het Mela Guitar Quartet in enkele van China’s meest prestigieuze concertzalen.


Luis Alejandro García

Luis Alejandro García at Twents Gitaarfestival 2020Met meer dan 20 nationale en internationale prijzen op zijn naam, is Luis Alejandro García (Tenerife, 1993) een van de meest bekroonde Spaanse gitaristen van zijn generatie. Geprezen voor zijn interpretaties, waarbij hij “virtuositeit combineert met uitzonderlijke muzikale nuance in zijn spel” (aldus Enric Madriguera, Russel Cleveland Director of Guitar Studies at UT Dallas), won hij eerste prijzen bij competities zoals de Coria International Guitar Competition, ‘José Tomás – Villa de Petrer’ International Guitar Competition, ‘Fernando Sor’ International Guitar Competition, de permanente competitie van Juventudes Musicales de España, en de ‘Miquel Llobet’ International Guitar Competition van Barcelona, en vele andere competities.
Tevens heeft hij concerten en masterclasses verzorgd in een groot deel van Spanje, Duitsland, Verenigde Staten, Oostenrijk, Chili, Argentinië en Andorra, en heeft samengewerkt met orkesten zoals de Tenerife Symphony Orchestra (OSLP). In 2018 bracht hij zijn eerste CD uit: ‘Lazos sober el Atlántico’, geproduceerd door JSM Guitar Records, waarmee hij zijn klassieke educatie verbindt met zijn Latijns-Amerikaanse muzikale passie. Hij is onderdeel van het Canary Guitar Quartet, waarmee hij internationaal geprezen wordt en tevens een eerste CD heeft uitgebracht: ’21’.
Luis blijft zich ontwikkelen. Dit leidt tot zijn debuut als solist op beroemde podia zoals de Palau de la Música Catalana (October 2019) en Teatro Munimental (April 2020), samen met de National Radio and Television Orchestra van Spanje (ORTVE). Hij tourt voor concerten door de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Argentinië en tenslotte door Europa als EuroStrings Artiest 2019/2020.


Maja Kralj

Maja Kralj at Twents Gitaarfestival 2020Maja Kralj werd geboren op 1 mei 1999.  Ze begon met het spelen van gitaar op een leeftijd van zeven jaar op de muziekschool Sežana, Slovenië. Haar docent destijds was Nataša Črnugelj. Na het afronden van 8 jaar basis-muziekonderwijs in september 2014 vervolgde ze haar muziekstudie aan het Conservatorium voor muziek en ballet in Ljubljana. Gedurende vier jaar studeerde ze bij professor Anton Črnugelj. In mei 2018 deed Maja succesvol auditie, en werd aangenomen bij de Academy of Music in Ljubljana in de klas van prof. Andrej Grafenauer.

Haar meest belangrijke prestaties zijn:
– Tweede Zagreb guitar festival (2016), 2de prijs, 2de plek
– Derde Zagreb guitar festival (2017), 1ste prijs winnaar.
– TEMSIG, Nationale competitie voor jonge muzikanten van het republiek Slovenië 2017, 2de prijs, 2de plek (in gitaar duo met Tine Črnugelj)
– Jong Talent Competitie bij Uppsala XVI International Guitar Festival (2019), 1ste prijs winnaar.

Ze heeft deelgenomen aan vele masterclasses bij bekende gitaristen: Judicaël Perroy, Andrea De Vitis, Paolo Pegoraro, Alvaro Pierri, Brian Head, Xuefei Yang, Margarita Escarpa, Mak Grgić, Xhevdet Sahatxhija, Nejc Kuhar, Gabriel Bianco, Stephani Jones, Jure Cerkovnik, Anders Miolin, Costas Cotsiolis, Olaf van Gonnisen, Laura Young.


Silvio Bilić

Silvio Bilić at Twents Gitaarfestival 2020Hij begon met het spelen van gitaar op de leeftijd van 8 jaar, in het kleine dorpje Omiš in Kroatië, bij Prof. Neno Munitić. In 2017 werd hij aangenomen op de Arts Academy in de stad Split, in de gitaarklas van Prof. Maroje Brčić. Sinds 2008 is hij actief bij verschillende gitaarcompetities en gedurende zijn studie als solo-gitarist heeft hij 20 eerste prijzen op zijn naam kunnen zetten. Als lid van kamermuziekensembles heeft hij 12 eerste prijzen gewonnen in internationale en nationale competities. Hij heeft groot succes geboekt in competities zoals “Andres Segovia” competitie in Velbert (Duitsland), Montenegro Guitar Competition (Montenegro), Tremolo Guitar Festival (Macedonië), Altamira Gorizia Guitar Competition (Italië), Omiš Guitar Fest en Poreč Fest (Kroatië). In 2014, 2017 en 2019 won hij de award “Oscar of Knowledge” van het Kroatische Ministerie van Wetenschap, Onderwijs en Sport voor het winnen van de eerste prijs aan de Nationale Competition als een solist en als lid van kamermuziekensembles. Silvio heeft veel masterclasses gevolgd bij wereldwijd gerenommeerde gitaristen en docenten: Hubert Käppel (Duitsland), Carlo Marchione (Italië), Aniello Desiderio (Italië), Pavel Steidl (Tsjechië), Lukasz Kuropaczewski (Polen), Goran Krivokapić (Montenegro), Georg Schimtz (Duitsland), Heiner Donath (Duitsland), Thomas Offermann (Duitsland), Vojislav Ivanovic (Servië), Jorgos Panetsos (Griekenland) , Jan Erik Pettersen (Noorwegen), Wade Oden (USA), Darko Petrinjak (Koratië), Xhevdet Sahatxija (Kosovo / Kroatië).
Silvio Bilić werkt vaak samen met bekende Kroatische drama-artiesten op verscheidende culturele evenementen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Twents Gitaarfestival Sponsor search
Stad Enschede
 
 
 
 
 
Egta
 
 
 
 
 
Rabobank_Logo
 
kaliber kunstenschool
 

EuroStrings Nieuws

Workshops

Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: An access token is required to request this resource.
Type: OAuthException