EuroStrings Artists @ TGF 2021

Dit jaar zijn op het Twents Gitaarfestival voor het vierde jaar op rij een aantal Europese opkomende talenten uit het EuroStrings-programma te gast. De vier talentvolle gitaristen hebben allen een concours gewonnen op 1 van de 17 Europsese gitaarfestivals die samenwerken in EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative, waarvan het Twents Gitaarfestival onderdeel uitmaakt, en nu komen ze naar Nederland.

De concours-winnende gitaristen die Nederland aandoen komen uit Kroatië, Servië, Slovenië Spanje en Engeland. Ze geven concerten, kamermuziek & solo op verschillende locaties in het grensgebied. Ook geven ze masterclasses aan gitaarleerlingen en ontvangen ze een-op-een masterclasses van de bekende Anabel Montesinos, die ook een concert zal geven op het festival. Ook geeft de EuroStrings overall winnaar de Poolse Mateusz Kowalski een concert, in aansluiting op de optredens van de EuroStrings Artists. Momenteel tourt hij door de Verenigde Staten.

Wat de EuroStrings Artists ook altijd verzorgen is zogenaamde Outreach activiteiten: concerten in verzorgingstehuizen en op andere plekken waar je normaal geen gitaartalenten ziet spelen. In het verlengde daarvan ligt het educatieve concert dat ze met hun vijven verzorgen voor gitaarleerlingen en andere jonge en oudere geïnteresseerden in Theater Concordia: De Reis naar de Gitaar. Ook jureert een Eurostrings Artist in de Twents Gitaarfestival Compeitition, waaruit de Nederlandse inzending voor EuroStrings 2022 voortkomt.


Francisco Luis

Francisco Luis at Twents Gitaarfestival

2021, Portugal – winnaar Harmonia Cordis International Classical Guitar Festival 2020, Roemenië

Francisco Luis, een van de rijzende sterren van de Portugese klassieke gitaar, werd in 1998 geboren in Caldas da Rainha. Hij begon zijn gitaarstudie op tienjarige leeftijd bij Luís Roldão, aan het conservatorium van Caldas da Rainha. Na vijf jaar begon hij zijn studie aan de Muziekschool van het Nationaal Conservatorium in Lissabon: gitaar studeren bij Eurico Pereira, kamermuziek bij Júlio Guerreiro en Paulo Amorim en basso continuo bij Helena Raposo. Hij haalde zijn Bachelor diploma met onderscheiding bij Carlo Marchione aan het Conservatorium van Maastricht, voordat hij zijn master begon bij Zoran Dukic aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De talrijke internationale prijzen van Francisco Luis omvatten de eerste prijs op zowel het Harmonia Cordis International Classical Guitar Festival en het Festival International de Guitarra de Guimarães, evenals de tweede prijs op zowel de Uppsala International Guitar Competition als de Aalborg International Guitar Competition. In 2015 was Francisco Luis solist in het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo met het symfonieorkest van het Nationaal Conservatorium van Lissabon. Zijn gevarieerde repertoire omvat transcripties van werken van Bach, Scriabin, Telemann en Rameau. Hij voert ook regelmatig klassieke improvisaties uit, waarbij hij zijn muzikale kennis combineert met zijn creativiteit en onderscheidende muzikale persoonlijkheid. Hij trad op in podia als Casa da Música in Porto en het Palácio da Ajuda in Lissabon.


Jack Hancher

Jack-Hancher at Twents Gitaarfestival

2021, Verenigd Koninkrijk – winnaar Plovdiv GuitArt Festival 2020, Bulgarije

Jack Hancher is een bekroonde klassieke gitarist. Hij voltooide zijn Master in Performance aan het Royal College of Music (RCM) in Londen in 2018, waar hij studeerde bij Gary Ryan en Chris Stell en de RCM Guitar Award 2014 won terwijl hij nog in zijn tweede jaar als undergraduate zat. In 2020 won Jack Hancher de eerste prijs op zowel de Zagreb Guitar Festival Competition als de Plovdiv GuitArt Festival Competition. Hij ontving ook de vierde prijs op de Changsha International Guitar Competition 2020. In 2015 trad hij op in duo met gitarist Haydn Bateman voor het IGF Aspire Stage Concert in Kings Place en later dat jaar als solist bij Proms at St Jude’s met muziek van Rodrigo, Piazzolla en Houghton. In 2017 werd hij toegelaten tot het Young Artists Platform van de International Guitar Foundation (IGF) en trad hij op tijdens het IGF London Guitar Festival in Kings Place in oktober van dat jaar. Jack Hancher debuteerde in juli 2018 in Wigmore Hall, Londen met zijn arrangementen van de pianomuziek van Albeniz en op het Cheltenham Contemporary Arts Festival met muziek van Arnold, Britten en Dowland. Hij speelde op Europese podia zoals de Großer Ehrbar Saal, Wenen en het Conservatorio Giuseppe Verdi in Turijn.


Marcell Nickmann

Marcell Nickmann at Twents Gitaarfestival 2021

2021, Hongarije – winnaar Szeged International Guitar Festival 2020, Hongarije

Marcell Nickmann werd geboren in Boedapest, Hongarije en begon op 14-jarige leeftijd met klassieke gitaar spelen bij zijn eerste leraar, Sándor Árok. Hij behaalde al snel succes in regionale en nationale competities en won verschillende eerste prijzen die hem kansen boden, zoals een optreden met het Oostenrijks-Hongaarse Haydn Chamber Orchestra in hun matineeserie. In 2016 begon hij te studeren bij Andrea Bozóki aan de Muziekfaculteit van de Universiteit van Szeged. Sinds 2018 werkt hij samen met Dávid Pavlovits. In 2019, na het afronden van zijn bachelordiploma, won Marcell Nickmann de derde prijs in de Tallinn International Guitar Competition en de tweede prijs in de Harmonia Cordis International Guitar Competition.

Marcell Nickmann is betrokken bij hedendaagse muziekprojecten die in verschillende kamerformaties spelen. In februari 2019 ging hij in première met Claude Viviers Pour guitare in Hongarije en met zijn duopartner, de gitarist Dóra Cserenyec, gingen ze in première met Salita in discesa – een microtonaal werk voor hen geschreven door de elektro-akoestische componist Ákos Nagy. In 2020 ging Marcell Nickmann niet alleen door met het in première gaan van stukken in Hongarije met Dóra Cserenyec, en vertolkte hij Karlheinz Stockhausen’s Tierkreis, maar hij begon zich te concentreren op oude muziek, waarbij hij onlangs de werken van de Franse barokcomponist Louis Couperin transcribeerde. In oktober 2020 won Marcell Nickmann de eerste prijs in de Szeged International Guitar Competition.


Özberk Miraç Sarıgül

Özberk Miraç Sarıgül at Twents Gitaarfestival 2021

2021, Turkije – winnaar Sarajevo International Guitar Festival 2020, Bosnië Hercegovina

De Turkse gitarist Özberk Miraç Sarıgül werd geboren in 2000. Al op jonge leeftijd begon hij op te treden als solist, maar ook met orkest, waaronder uitvoeringen van de Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo met het Bilkent Symphony Orchestra in 2017 en de Fantasía para un Gentilhombre van Joaquín Rodrigo met BGSO in 2019. Als solist speelt hij een breed scala aan repertoire, van de Elizabethaanse muziek van John Dowland tot de barokmuziek van JS Bach, tot meer hedendaagse muziek van Joaquín Rodrigo, Mario Castelnuovo-Tedesco en Joaquín Turina.

In 2018 werd Özberk Miraç Sarıgül geselecteerd voor de prestigieuze 8e Donizetti Classical Music Awards voor ‘Under 18, Musician of the Year’ in Turkije. Hij heeft prijzen gewonnen in vele nationale en internationale competities, waaronder de eerste prijs op de International Istanbul Guitar Festival Competition, de Estonia Lions – Thomas Kuti European Classical Guitar Competition en de Florida Guitar Foundation’s Virtual Competition Intermediate Division in 2020. Sarıgül studeert momenteel in Bilkent University Music and Performing Arts Faculty bij Kağan Korad en heeft masterclasses gevolgd bij vooraanstaande gitaristen zoals Leo Brouwer, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Hopkinson Smith, David Russell en Hubert Käppel. Özberk Miraç Sarıgül trad op in duo met Mesut Özgen op het Türkiye Gitar Buluşması Festival en werd ook uitgenodigd als solist om daar en op andere festivals op te treden.

Nieuwsbrief ontvangen?

Twents Gitaarfestival Sponsor search
Stad Enschede
 
VSBfonds
 
 
 
Egta
 
 
 
 
 
Rabobank_Logo
 
kaliber kunstenschool
 
Provincie Overijssel Logo
 
WAK-Logo
 

EuroStrings Nieuws

Workshops

Facebook

[custom-facebook-feed]