Johnny Bernhard Band

Written by TGFPR. Posted in Archief 2018

Johnny Bernhard is geboren en getogen in Enschede en van Indische afkomst. Sinds zijn jeugd kwam hij al in aanraking met countrymuziek via familieleden, want net als rock ’n roll is ook de countrymuziek verbonden met de Indische cultuur. Afgestudeerd aan het conservatorium te Enschede in 2000 en sindsdien ook docent muziek- en gitaar.

Zijn muzikale voorbeeld op dat moment was Andy Summers van The Police en speelde hij de nummers van deze band mee op zijn tennisracket, tot hij op zijn tiende een klassieke gitaar kreeg en de eerste akkoorden leerde spelen van zijn broer. Toen zijn oma in de gaten had dat het serieus werd, vond ze dat hij op gitaarles moest en ging hij op les bij niemand minder dan de in 2016 overleden Louis Ignatius Gall. Hij stapte over naar elektrisch gitaar en ging studeren bij Wim Lutje Schipholt. Van zijn oma kreeg hij in 1984 op zijn zestiende zijn eerste ‘echte’ gitaar, een Fender Telecaster. Hoewel de prijs 1500 gulden was, besloot zijn oma dat het een nuttige investering was. Zijn grote held Summers speelde op dezelfde gitaar. Wat Bernhard toen nog niet besefte was dat deze Telecaster de ultieme gitaar is om country op te spelen.

Al snel ontdekte Bernhard ook de muziek van Jan Akkerman, zijn tweede grote gitaarheld. Na het spelen in bruiloftsband ‘Aces’ en de band ‘Soultrain’, richtte hij een band op met hoofdzakelijk Akkerman muziek: ‘Crackers’. Op dat moment is de jonge gitarist nog duidelijk zoekende naar een vaste richting. Na een aantal jaren met ‘Crackers’ gespeeld begint Bernhard zich toe te leggen op het spelen van country, voor die tijd speelde hij vooral blues, soul, jazz, rock en funk. Hij werd gevraagd of hij Ben Steneker wilde begeleiden, leerde diens zoon Marco kennen en kwam in 1990 terecht bij de band ‘Alabama Rain’. Met deze band speelden ze zelfs op uitnodiging in ‘The Grand Ole Opry’ in Nashville, Amerika (de country tempel van de wereld). Vanaf dat moment was Bernhard gegrepen door de countrymuziek en focuste hij zich er op alle technieken goed onder de knie te krijgen. Bij toeval moet Johnny in het voorprogramma spelen van de Canadese country band ‘South Mountain’ met meestergitarist Steve Piticco. Bernhard nam met een videocamera het gitaarspel van Piticco op, sloot zich bij thuiskomst een jaar lang op in zijn slaapkamer en leerde zich deze technieken eigen te maken. Jaren later hebben beide gitaristen samen een gitaar-workshop verzorgd en zijn ze goede vrienden geworden. Met ‘Alabama Rain’ sleept Johnny Bernhard diverse prijzen in de wacht en wordt hij een veelgevraagde gitarist.

In de jaren ’90 staat Bernhard op de grootste country festivals ter wereld, speelt hij met diverse countrybands en bekende artiesten en is hij een veelgevraagd sessiemuzikant. Hij heeft talloze reclamespots ingespeeld, neemt hij als gastmuzikant cd’s op met allerlei grote artiesten en start hij met zijn studie docent gitaar- en muziek aan het conservatorium te Enschede.

Het is 1997 als Willem Bijkerk, beter bekend als Waylon, een nieuwe begeleidingsband ‘Printers Alley’ samenstelt en Bernhard vraagt als gitarist. In 1998 is het debuutoptreden van Waylon Young & Printers Alley in Haaksbergen een feit, waarna optredens volgen in Nederland en Duitsland. Waylon vertrekt uiteindelijk naar de Verenigde Staten en vraagt Johnny Bernhard om aanvullende gitaarpartijen in te spelen voor de single ‘Ways Of The Heart’. In diezelfde periode wordt Johnny, tijdens een concert van Albert Lee, door Ilse de Lange gevraagd of hij als tweede gitarist mee wil doen in haar band. Ilse is op dat moment bezig met het opnemen van haar debuutalbum ‘World of Hurt’ in Nashville. Bernhard kent Ilse goed, heeft al vaker met haar opgetreden, maar slaat haar aanbod af omdat hij op dat moment met Waylon verder in zee zou gaan. De single en bijbehorende videoclip van Waylon heeft helaas niet het gewenste resultaat opgebracht, de cd van Ilse wordt uiteindelijk bekroond met vijfmaal platina. Maar anno 2017 hebben zowel Waylon als Ilse een indrukwekkende carrière opgebouwd.

Ook komt Bernhard in contact met de muziek van gitarist John Jorgenson, bekend van o.a. ‘The Hellecasters’ en als gitarist van Elton John. Jorgenson werd zijn derde, en laatste, grote gitaarheld. Hij kocht alle albums en dvd’s en ontdekte hij de gitaren en versterkers waar John over speelde. Inmiddels speelt Bernhard met hetzelfde gereedschap als John: Een G&L Sparkle John Jorgenson gitaar en de waanzinnige Matchless Signature John Jorgenson versterker. Door de stijlen van zijn drie gitaarhelden te mixen tot een geheel eigen stijl viel Bernhard op binnen de countrywereld door zijn unieke benadering van deze muziekstroming. En hoewel zijn drie grote voorbeelden van bepalende invloed zijn geweest op zijn gitaarspel, ook gitaristen als Albert Lee, Brent Mason, Chet Atkins en Steven Morse zijn grote voorbeelden voor Johnny Bernhard.

Na het avontuur met Waylon komt Johnny in 2000 als invaller terecht bij de band ‘Savannah’, op dat moment de populairste countryband van de Benelux. De klik met deze band was zo goed dat hij al gauw een vast bandlid werd. Met deze bands speelde hij in heel Europa op vele festivals. De band werkte ook veel samen met de bekende country zanger Billy Yates uit Amerika. In 2000 en 2001 wint Bernhard de titel beste country instrumentalist.

Ondanks de successen met ‘Savannah’ en het afstuderen als docent muziek van het conservatorium in 2000, hunkerde Bernhard naar een eigen band. In 2005 verlaat hij ‘Savannah’ en richt hij, samen met zijn vrouw, de Johnny Bernhard band op. In 2007 neemt de band haar eerste EP ‘No Problem’ op, welke door countryliefhebbers goed werd ontvangen. Met deze band treedt Bernhard regelmatig op in Europa en is soms ook de (gelegenheids) begeleidingsband van artiesten als Doug Adkins, Jacky van der Griend, Pam Mac Beth en vele anderen.

Johnny Bernhard Forever Band:
Johnny Bernhard: Gitaar
Ben Jansen: Drums
John Burgers: Keyboard
Tommy Jansen: Bass
Special guest op 10 mei:
Femke Bleeker: Zang
www.johnnybernhardband.com

Donderdag 10 mei
13 uur
Buitenpodium Oude Markt

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]