Marcell Nickmann & Özberk Miraç Sarıgül

Written by TGFPR. Posted in Archief 2021

EuroStrings Artists Concert:

Marcell Nickmann at Twents Gitaarfestival 2021

Marcell Nickmann werd geboren in Boedapest, Hongarije en begon op 14-jarige leeftijd met klassieke gitaar spelen bij zijn eerste leraar, Sándor Árok. Hij behaalde al snel succes in regionale en nationale competities en won verschillende eerste prijzen die hem kansen boden, zoals een optreden met het Oostenrijks-Hongaarse Haydn Chamber Orchestra in hun matineeserie. In 2016 begon hij te studeren bij Andrea Bozóki aan de Muziekfaculteit van de Universiteit van Szeged. Sinds 2018 werkt hij samen met Dávid Pavlovits. In 2019, na het afronden van zijn bachelordiploma, won Marcell Nickmann de derde prijs in de Tallinn International Guitar Competition en de tweede prijs in de Harmonia Cordis International Guitar Competition.

Marcell Nickmann is betrokken bij hedendaagse muziekprojecten die in verschillende kamerformaties spelen. In februari 2019 ging hij in première met Claude Viviers Pour guitare in Hongarije en met zijn duopartner, de gitarist Dóra Cserenyec, gingen ze in première met Salita in discesa – een microtonaal werk voor hen geschreven door de elektro-akoestische componist Ákos Nagy. In 2020 ging Marcell Nickmann niet alleen door met het in première gaan van stukken in Hongarije met Dóra Cserenyec, en vertolkte hij Karlheinz Stockhausen’s Tierkreis, maar hij begon zich te concentreren op oude muziek, waarbij hij onlangs de werken van de Franse barokcomponist Louis Couperin transcribeerde. In oktober 2020 won Marcell Nickmann de eerste prijs in de Szeged International Guitar Competition.


Özberk Miraç Sarıgül at Twents Gitaarfestival 2021

De Turkse gitarist Özberk Miraç Sarıgül werd geboren in 2000. Al op jonge leeftijd begon hij op te treden als solist, maar ook met orkest, waaronder uitvoeringen van de Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo met het Bilkent Symphony Orchestra in 2017 en de Fantasía para un Gentilhombre van Joaquín Rodrigo met BGSO in 2019. Als solist speelt hij een breed scala aan repertoire, van de Elizabethaanse muziek van John Dowland tot de barokmuziek van JS Bach, tot meer hedendaagse muziek van Joaquín Rodrigo, Mario Castelnuovo-Tedesco en Joaquín Turina.

In 2018 werd Özberk Miraç Sarıgül geselecteerd voor de prestigieuze 8e Donizetti Classical Music Awards voor ‘Under 18, Musician of the Year’ in Turkije. Hij heeft prijzen gewonnen in vele nationale en internationale competities, waaronder de eerste prijs op de International Istanbul Guitar Festival Competition, de Estonia Lions – Thomas Kuti European Classical Guitar Competition en de Florida Guitar Foundation’s Virtual Competition Intermediate Division in 2020. Sarıgül studeert momenteel in Bilkent University Music and Performing Arts Faculty bij Kağan Korad en heeft masterclasses gevolgd bij vooraanstaande gitaristen zoals Leo Brouwer, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Hopkinson Smith, David Russell en Hubert Käppel. Özberk Miraç Sarıgül trad op in duo met Mesut Özgen op het Türkiye Gitar Buluşması Festival en werd ook uitgenodigd als solist om daar en op andere festivals op te treden.

 

Klik hier voor onze corona maatregelen!

Vrijdag 22 Oktober
15:00 uur
Het Vestzaktheater
gratis entree / vrije gift
reserveren niet mogelijk vol=vol

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]