Marco Socías

Written by TGFPR. Posted in Archief 2019

Marco Socías at Twents GitaarfestivalJoaquín Rodrigo prees de cd CD “Elogio de la guitarra”, opgenomen in 1997 door Marco Socías met enkele van Joaquín Rodrigo’s solowerken, als volgt: “Een nieuwe opname van mijn gitaarwerken geeft altijd een gevoel van voldoening. Maar in het geval van deze jonge Spaanse artiest, verandert het gevoel van voldoening in genot. Marco Socías biedt een uitzonderlijke en emotionele reis door enkele van mijn meest spraakmakende werken met oprechte muzikaliteit en een krachtige techniek” Joaquín Rodrigo, januari 1998.

Geboren in Málaga (Spanje) in een familie van pianisten, ontving Marco Socías zijn muzikale opleiding in deze stad. Hierna volgde hij veel masterclasses en een muziekstudie aan de Musikhochschule Keulen (Duitsland). Onder andere Carmen Gallardo, Antonio Company, José Tomás, José Miguel Moreno, Hubert Käppel en David Russel zijn gitaristen die veel invloed hebben gehad op Marco’s muzikale ontwikkeling.

Op een leeftijd van 21 jaar werd hij de jongste gitaarprofessor in Spanje en werd geprezen in enkele van de meest prestigeuze internationale competities, zoals de “infantaCristina” (FundaciónGurrero, Madrid) waar hij de eerste prijs won, “Le Printemps de la Guitare” (België) en ConcorsoInternazionale di Gargnano (Italië).

Marco Socías wordt regelmatig uitgenodigd bij grote internationale gitaarfestivals en, naast zijn intensieve activiteit als solist in heel Europa, Verre Oosten, Japapn, Korea, Zuid-Amerika en VS, treedt hij regelmatig op in kamermuziek ensembles en als solist met orkesten. Hij heeft opgetreden in belangrijke concerthallen zoals het Concertgebouw (Amsterdam), Konzerthaus (Wenen), AuditorioNacional (Madrid), Konzerthaus (Berlin), Philharmonie (Berlin) en AlteOper (Frankfurt), en hij heeft gespeeld als solist met diverse orkesten zoals het Radio Sinfonie-Orchester Berlin, Rotterdam Philharmonic, Orquestra Ciudad de Granada, OrquestaSinfónica de Falicia, Orquesta de Cadaqués en OrquestaNacional de Cuba. Onder andere trad hij op met dirigenten zoals  Sir Neville Marriner, Josep Pons, Víctor Pablo Pérez, Odón Alonso en Leo Brouwer.

Tot nu toe heeft hij acht CD’s opgenomen: Guiliani’sguitar concerto Op. 30, “Concerto Meditarraneo” voor twee gitaren en orkest door Carlo Domeniconi – samen met de componist-, een cd met Catalaanse muziek (Pujol, Llobet, Mompou), een selectie van stukken door Joaquín Rodrigo, het “Album de Colien” (hedendaagse Spaanse en Portugese muziek), en Spaanse liederen (Falla, Lorca en Gerhard) met sopraan JuanitaLascarro. De meest recente cd’s bevatten solo gitaarwerken door Joaquín Rodrigo voor het label EMI, en het “Concierto de Aranjuez” en “Fantasía para unGentilhombre” voor HarmoniaMundi, met het orkest Ciudad de Granada onder leiding van Josep Pons.
De Italiaanse componist Carlo Domeniconi heeft de volgende stukken voor hem geschreven: “Incontro”, “Sonata, quasi unasinfonia”, en zijn Guitar Concerto n.13.

Tegenwoordig leeft Marco Socías in Málaga, en werkt als professor aan het Centro Superior de Música “Musikene” in het Baskenland (San Sebastián, Spanje).

Met werken van: Franz Schubert, Mario Castelnuovo-Tedesco, María Rodrigo Bellido, Manuel de Falla, Julián Bautista, Eduardo Sainz de la Maza en Regino Sainz de la Maza.

 

Zaterdag 23 mei
20:00 uur
Arkezaal

 

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]