Mateusz Kowalski

Written by TGFPR. Posted in Archief 2019

Mateusz Kowalski at Twents GitaarfestivalMateusz Kowalski is een aanstormend talent op het wereldwijde gitaarpodium, aangeprezen door Classical Guitar Magazine als ‘spectaculair’ muzikant met zijn ‘adembenemende’ interpretaties.

Het repertoire van Mateusz Kowalski bestaat uit stukken van verschillende tijdperken – van de renaissance tot moderne composities, geïnterpreteerd op een historisch correcte wijze. Zijn doel is om interessante, overtuigende en vaak verrassende muzikale creaties op te bouwen, en tegelijkertijd het muzikale verhaal te vertellen wat de luisteraar aangrijpt.

Als een concertgitarist heeft Mateusz Kowalski opgetreden op de wereldwijd meest beroemde podia. Op 23-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in Vieanna Musikverein en in Shanghai Grand Theathre, waar ook grote sterren zoals Yo-Yo Ma en Luciano Pavarotti hun concerten hebben gegeven. In 2019 bracht hij het Concierto de Aranjuez ten gehore met het Warsaw Philharmonic Orchestra. Hij gaf concerten in Parijs, Budapest, Londen en verschillende andere landen verspreid over de wereld.

De competities die hij heeft gewonnen hebben een grote positieve impact op zijn carrière gehad. Naast zijn eerste prijs en publieksprijs in Antony, Frankrijk, heeft hij als belangrijkste prijs ook een eerste plek bemachtigd in de tweede editie van de EuroStrings International Competition – het hoogtepunt van het EuroStrings programma waar Mateusz aan deelnam. Het programma creëerde voor hem de mogelijkheid zich te profileren in de internationale gitaarwereld. De eerste prijs van deze competitie bevatte een tour door Europa, de Verenigde Staten en Azië.

In september 2019 werd het debuutalbum Mateusz Kowalski Classical Guitarist in première gebracht. Het werd uitgebracht door het Poolse label CD Accord en gedistribueerd door NAXOS. De CD is een set van belangrijke werken voor de artiest. Het programma bevat composities van Bach, Giuliani, Tárrega, Barrios, Giazzolla, Ponce, Schubert en Assad (première opname).

Mateusz Kowalski heft een beurs van de Marshal of the Zachodniopomorskie Voivodeship, the Mayor of Koszalin and the Minister of Culture and National Heritage (the “Young Poland” programme).

De artiest is trots om op instrumentente spleen van beroemde luthiers: Masaki Sakurai, Karl-Heinz Roemmichen Hanson Yao.

 

Vrijdag 22 mei
20:00 uur
Arkezaal

 

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]