Music as a window to the brain (lezing)

Written by TGFPR. Posted in Archief 2019

Artur Jaschke Twents GitaarfestivalMuziek is niet alleen geluid, muziek is de manier waarop mensen luisteren naar geluid en het is continue om ons heen; op je IPhone, in de supermarkt of in de club. Neuropsycholoog Artur Jaschke (ArtEZ – VU – UMCG) vertelt hoe bijzonder het is dat bijna elk mens direct kan meeklappen met een ritme, terwijl de meeste mensen zichzelf niet muzikaal vinden. Wat doet muziek met onze hersenen?

Baby’s reageren emotioneel op muziek, kleuters kunnen al een eenvoudig ritme meetikken en in de club raken we massaal in een trance. Is muzikaliteit aangeboren of kun je het leren? Moet je veel van muziek afweten om het goed te kunnen beluisteren? Horen dieren ook muziek of is het echt iets menselijks? En vindt elke brein hetzelfde ‘mooi’?

Artur C. Jaschke is onderzoeker Klinische Neuromusicologie aan de faculteit Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen muziek, uitvoerende vaardigheden en de volwassenwording van de hersenen. Daarnaast is hij ook lector Music-basedtherapiesandinterventions aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede.

donderdag 30 mei
16.00u tot 17.00u
ArtEZ Conservatorium – Theaterzaal

Entree: gratis

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]