The Assad Brothers – Sérgio & Odair Assad

Written by TGFPR. Posted in Archief 2019

The Assad Brothers - Sérgio & Odair Assad

De Braziliaanse broers Sérgio en Odair Assad hebben een nieuwe standaard gezet voor alle gitaristen door het creëren van gitaar-innovatie, vindingrijkheid en expressie.Hun uitzonderlijke artistieke muzikaliteit komt door zowel hun Braziliaanse, cultureel rijke achtergrond als door hun gitaarstudie bij gitarist/luitenist MoninaTávora (1921 – 2011), een leerling van Andrés Segovia.

De Assad-broers hebben een nieuwe standaard gezet in het uitvoeren van klassieke gitaarmuziek, en bovendien een grote rol gespeeld in het creëren en introduceren van nieuwe muziek voor twee gitaren. Hun virtuositeit heeft veel componisten geïnspireerd om voor het duo te schrijven zoals AstorPiazzolla, Terry Riley, RadamésGnattali, MarlosNobre, Nikita Koshkin, Roland Dyens, Jorge Morel, Edino Krieger en Francisco Mignone. Op dit moment verrijkt Sérgio Assad het repertoire door zelf muziek te componeren voor het duo en voor verschillende muzikale partners zowel in samenwerking met symfonieorkesten als in recitals. Ze hebben intensief samengewerkt met gerenommeerde artiesten zoals Yo-Yo Ma, Nadja Salerno-Sonnenberg, Fernando Suarez Paz, Romero Lubambo, PaquitoD’Rivera, Gidon Kremer en Dawn Upshaw.

Het repertoire van de Assad Brothers bevat zowel originele muziek, gecomponeerd door Sérgio, als eigen arrangementen van folk- en jazzmuziek en verschillende soorten Latijnse muziekstijlen. Hun standaard klassieke repertoire bestaat uit transcripties van de grote Barok-toetsen literatuur van Bach, Rameau en Scarlattien bewerkingen van werken van diverse componisten zoals Gershwin, Ginastera en Debussy. Dit alles maakt hun concertprogramma altijd een meeslepende mix van genres, stijl-periodes en culturen.

De Assads zijn ook befaamd om hun audio-opnames, in eerste instantie voor Nonesuch en GHA labels. In 2001 lanceerde Nonesuc Records Sérgio &OdairAssad Play Piazzolla, dat later een Latin Grammy won. Hun zevende Nonesuch opname, uitgebracht in de herfst van 2007 heet JardimAbandonado, vernoemd naar een stuk door Antonio Carlos Jobim. Deze cd werd genomineerd voor het Beste Klassieke Album (Best Classical Album) en Sérgio won de Latin Grammy voor zijn compositie, Tahilyya Li Oussilina.

Door een Nonesuch-samenwerking met Nadja Salerno-Sonnenberg in 2000 werd een collectie van muziekstukken ontwikkeld, gebaseerd op traditionele en Gypsy folk melodieën van over de hele wereld. In 2003 schreef Sérgio Assad een ‘triple concerto’ voor zijn trio, dat werd uitgevoerd met het orkest van São Paulo, Seattle en the Saint Paul ChamberOrchestra. In de zomer van 2004 arrangeerden Sérgio en Odair een speciale tour waarin drie generaties van de Assad familie werden gepresenteerd. De familie vertoonde een grote verscheidenheid aan Braziliaanse muziek, samen met hun vader Jorge Assad (1924-2011) op mandoline, en de stem van hun moeder Angelina Assad. GHA Records heeft een live-opname van dit concert uitgebracht op DVD, live in het Palais des Beaux-Arts in Brussel. In 2007 bracht het duo Joaquin Rodrigo’s Concierto Madrigal en Sérgio’s arrangement van Pianzzolla’sCuatroestaciones de Buenos Aires ten gehore in samenwerking met het Los Angeles Philharmonic in de Hollywood Bowl. De Assads hebben tevens meegespeeld op James Newton Howard’s soundtrack in de film Duplicity, waarin Julia Roberts en Clive Owen te zien zijn als acteurs. In 2011 en 2012 tourden de broers met de voorstelling De Volta as Raizes(Back toOurRoots), samen met de Libanees-Amerikaanse zangeres Christiane Karam, percussionist JameyHaddad en componist/pianist Clarice Assad.

In 2008 organiseerde Odair Assad zijn eerste solo-gitaartour, waarmee hij concerten heeft verzorgd in Cordoba, Bad Aibling, New York en Montreal. Sérgio Assad schreef nog een concert voor het duo, genaamd Phases. Het ging in première met de Seattle Symphony in februari 2011. In de tussentijd werd hij opnieuw genomineerd voor twee Latin ClassicalGrammy’s in de Best Classical Composition Category voor zijn stuk geschreven voor het Los Angeles Guitar Quartet en de Delaware Symphony genaamd Interchange, en het stuk Maracaipevoor het Beijing Guitar Duo. In de herfst van 2011 voegden vijf familieleden van de Assad-familie zich weer bij elkaar: Sérgio, Odair, Badi, Clarice en Carolina, om een avond te vullen met nieuwe en favoriete Braziliaanse werken. Hun tour bevatte concerten in Qatar, Zweden, Duitsland, Nederland – opening van “Brazil Festival” in het Concertgebouw Amsterdam, en drie concerten in België met een finale in Le Palais des Beaux Arts. In 2012, Sérgio’s dochter Clarice Assad volgde de voetstappen van haar vader en schreef haar eigen dubbele gitaarconcert dat in première ging met het Pro-Musica ChamberOrchestra in Columbus, Ohio. Elk jaar in november, komen de broers bij elkaar bij hun oorspronkelijke verblijfplaats aan de Universiteit van Arizona in Tuscun, gesteund door de D’Addario Family Foundation. In 2013 namen Sérgio en Odair deel in een nieuwe tour met de onnavolgbare PaquitoD’Rivera. Samen namen ze voor GHA Records een prachtig album op met de naam Dancesfromthe New World. De broers werkten samen met hun oude vriend, jazzgitarist Romero Lubambo, in februari 2013 in een tour door Noord-Amerika, waar het trio zoveel plezier aan ervaarden dat ze besloten hebben hun tour uit te breiden in juni dat jaar, en opnieuw plannen maakten om de studio in te gaan.

De Assad-broers’ samenwerking met cellist Yo-Yo Ma blijft doorgaan; in 2003 kwam hun Braziliaanse album Obrigado Brazil uit, met Rosa Passos, Egberto Gismonti en Cyro Baptista. Veel van de werken op dit album, gearrangeerd door Sérgio, werden werderom genomineerd voor Grammyawards in 2004. In 2009 werkten de broers mee aan het hit-album van Yo-Yo Ma: Songs of Joy &Peace, zij aan zij met andere gastartiesten zoals James Taylor en Dave Brubeck. In het stuk Família speelt Yo-Yo Sérgio’s compositie met zijn Sérgio’s moeder: Angelina Assad, zus Badi en kinderen Clarice, Rodrigo en Carolina. Dit album stond bovenaan in de hitlijsten in de klassieke en mainstream Billboard genres en won een Grammy voor Best Classical Crossover. In november 2015 creëerden Yo-Yo Ma en de Assad Broers een nieuw project met muzikanten uit Brazilië, Rusland, India en China, waarmee ze begonnen met touren in Noord-Amerika en Europa in de lente van 2016.

In 2015 vierden Sérgio en Odair hun 50-jarig jubileum als duo. Hun eerste optreden ooit was in de herfst van 1965 op een Braziliaanse televisie-show genaamd Boussuade, waar het duo speelde met de beroemde chôro componist Jaboc do Bandolim. Ze begonnen in april 2015 met een 27-stedentour in Brazilië, gevolgd door tien optredens in Noord-Amerika met als hoogtepunt een viering op de 92nd Street Y in New York, samen met hun dierbare vrienden Nadja Salerno-Sonnenberg en Paquito D-Rivera.

In een ceremonie in Oklahoma City op 28 juni 2015 werden Sérgio en OdairAssad geëerd met de ArtisticAchievement Award door de Guitar Foundation of America, voor hum monumentale bijdragen aan de ontwikkeling van de kunst en het voortbestaan van de klassieke gitaar.

 

Zaterdag 1 juni
20 uur, Arkezaal

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]