Western Swing

Written by cskadmin. Posted in Archief 2016

Raymond NijenhuisWestern Swing Workshop

Leadgitaar Junior Barnard stijl.
In de cursus Western Swing lead gitaar zal de bluesy swing stijl van Junior Barnard centraal staan.
Barnard is een van de pioneers van de elektrische gitaar en combineerde het rauwe van de blues met de swing van de jazz.In het begin van de jaren ’40, zo’n tien jaar voor de ‘uitvinding’ van de rock ‘n’roll, speelde hij al met een overstuurde versterker, waarmee hij misschien wel de allereerste was.Deze combinate van faktoren leverde een unieke stijl op die tot op de dag van vandaag fris en origineel klinkt.
Een van de onderdelen die centraal staat in de workshop is het gebruik van’chord-shapes’ als basis voor soleren. En dan met name drieklanken en ‘6’- akkoorden.

Rhythm gitaar Eldon Shamblin stijl.
Het amerikaanse blad Rolling Stone noemde Eldon Shamblin ‘The Greatest Rhythm Guitarist in the World.’
Shamblin was verantwoordelijk voor de arrangementen van het repertoire van de Bob Wills band. Door deze arrangeer vaardigheden wist hij als geen ander wat je als gitarist moet doen ( en vooral laten!) in een band, zonder iets of iemand in de weg te zitten.
Deze zoganaamde ‘progressic style’, waarbij een melodische baslijn wordt afgewisseld met akkoord omkeringen, werd de standaard manier van begeleiden in western swing stijl en vele andere.
In de workshop leer je de basis van het spelen in Shamblin stijl.

Western swing
Western Swing is in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan. Elementen uit de blues en (jazz) swing werden geintegreerd in de, meestal uit Texas en Oklahoma afkomstige, Western-muziek. Kenmerkende instrumenten zijn elektrische gitaar en mandoline, lapsteel en fiddle die vaak big band blazers arrangementen speelden.
Het was oorspronkelijk vooral muziek door snaarinstrumenten, de in het Zuidwesten van de V.S .meest gebruikte instrumenten in die tijd. Later worden ook blaasinstrumenten toegepast; de Dance Halls worden groter, en de bands moeten meer volume maken. De bovengenoemde snaarinstrumenten blijven echter de meeste soli spelen. De bekendste western swing band werd Bob Wills & the Texas Playboys, waarin zowel de ‘rauwe bluesy’ Junior Barnard als ‘chordwizard’ Eldon Shamblin speelden.

https://truefire.com/country-guitar-lessons/50-western-swing-licks/

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]