Workshop Dispokinesis door Iris Gruber

Written by TGFPR. Posted in Archief 2021

Iris Gruber DispokinesisDispokinesis ondersteunt musici bij het (her)ontdekken van hun eigen fysieke middelen om vrij te musiceren.

Het voelen van de houding en beweging van het eigen lichaam is de basis van een speciale oefenmethode die wordt gebruikt om problemen met spelen (zoals oneigenlijk gebruik van de speelspieren en ademhaling, spanning, tekenen van vermoeidheid tijdens het spelen, evenals remmingen van expressie of podiumangst).

In zijn holistische opvatting is Dispokinesis gebaseerd op de wetenschappelijke resultaten van functionele anatomie, (neuro-) fysiologie en leer- en rijpingsprocessen, evenals op bevindingen uit de ontwikkelingspsychologie.

Inhoud van de workshop dispokinesis:
• Inleidende lezing over Dispokinese en zijn aanpak
• Lichaamsbewustzijnsoefeningen gebaseerd op de originele vormen uit Dispokinesis
• Presentatie van ergonomische hulpmiddelen


Iris Gruber (1985) is een Oostenrijkse saxofonist. Op haar elfde begon ze met klarinet spelen en kort daarna kwam ook de saxofoon daarbij. Ze groeide op met de typische Oostenrijkse volksmuziek en ze ontdekte al op jonge liefde haar voorliefde voor jazz en klassieke muziek. Ze studeerde klassiek saxofoon van 2005 tot 2011 in Wenen bij Mag. Christian Maurer en specialiseerde zich daarnaast in Jazz bij professor Wolfgang Puschnig. Via een internationalisering kwam ze terecht op het ArtEZ conservatorium in Enschede waar ze als masterstudent studeerde bij Johan van der Linden. Tijdens deze studie hield ze zich niet alleen met originele saxofoonmuziek bezig, maar is ze ook op zoek gegaan naar andere mogelijkheden in ander repertoire, instrumentatie en kunstvormen. In 2013 behaalde ze haar master-diploma en momenteel werkt ze als ensemble-speler, solist en docent. Als docent is ze verbonden aan de muziekschool van Gronau. Ze volgde masterclasses bij een heel aantal gerenommeerde saxofonisten en gaf concerten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Letland. Als musicus richt ze zich op de traditionele muziek, maar gaat ze ook het experiment en de improvisatie niet uit de weg. Ze is lid van Il Canto di Rame, speelt in een vaste ensemble met Pim Weierink (guitaar) en Sibylle Bertsch (speker) en van het saxofoonkwartet Quatre Femmes. Iris is docent voor Dispokinesis en is led van de Europäische Gesellschaft für Dispokinesis e.V.

Klik hier voor onze corona maatregelen!

Zaterdag 23 oktober
10:00 uur
Kaliber Kunstenschool
Prijs: €20

Nieuwsbrief ontvangen?

Twents Gitaarfestival Sponsor search
Stad Enschede
 
VSBfonds
 
 
 
Egta
 
 
 
 
 
Rabobank_Logo
 
kaliber kunstenschool
 
Provincie Overijssel Logo
 
WAK-Logo
 

EuroStrings Nieuws

Workshops

Facebook

[custom-facebook-feed]