Workshop Gypsy Jazz door Paulus Schäfer

Written by TGFPR. Posted in Workshops

Paulus Schäfer @ Twents Gitaarfestival“De Nederlandse Stijl” Gypsy Jazz is een internationaal erkende stijl. Paulus Schäfer is niet alleen een gerenommeerd sologitarist, maar hij heeft ook jarenlang ervaring in het geven van workshops voor beginnende en gevorderde gitaristen.

In deze workshop van Paulus Schäfer zal hij de deelnemers leren hoe de Nederlandse Gypsy Jazz stijl gespeeld wordt. De grondlegger van wat later ‘De Nederlandse School’ genoemd wordt, is Wasso Grünholz. Hij leerde jonge Sinti-muzikanten het gitaar spelen. Wie kent ze niet Stochelo en Jimmy Rosenberg, Paulus Schäfer, Feigeli Prisor en Eddy Grünholz. De basis van de gipsy jazz is wat de Fransen ‘la pompe’ noemen, een pompende vorm van ritmespelen. Dit gebeurt meestal door de ritmegitarist en de contrabas. Daarnaast kan er door verschillende solo-instrumenten een melodie overheen worden gespeeld. Vaak wordt er gespeeld vanuit een bestaande melodie en wordt hier volop op geïmproviseerd.

De traditionele manier van gypsy jazz aanleren is niet met notenschrift maar door veel oefenen en het naspelen van ervaren gypsy jazz muzikanten. Deze manier van lesgeven zal met name door Paulus Schäfer gebruikt worden.

In de workshop komen de volgende items aan de orde:

  • Plectrum / pick grip en techniek
  • Het belang van ritme gitaar spelen
  • Verschillende slagen en ontwikkeling van het ritme met de hand, hetgeen zal worden getoond via verschillende ritmes
  • Hoe een eenvoudige solo vergezeld gaan van een eenvoudige ritmetechniek
  • Coördinatie van het ritme met de hand en solo hand
  • Hoe om een solo te spelen in verschillende ritmes, met behulp van verschillende technieken / pick

Voor deze workshop is het handig als je de basisakkoorden beheerst en al wat verschillende slagjes kan spelen. Paulus zal eerst iedereen even kort iets laten spelen, zodat hij weet waar hij als groep en individueel op kan aansluiten om iedereen echt verder te laten ontwikkelen.

 

Vrijdag 27 mei
15:00 – 16:30 uur
Kaliber Kunstenschool
Prijs: €25

Nieuwsbrief ontvangen?

Twents Gitaarfestival Sponsor search
Stad Enschede
 
VSBfonds
 
 
 
Egta
 
 
 
 
 
Rabobank_Logo
 
kaliber kunstenschool
 
Provincie Overijssel Logo
 
WAK-Logo
 

EuroStrings Nieuws

Workshops

Facebook

[custom-facebook-feed]