Zoran Dukić

Written by TGFPR. Posted in Archief 2017

Zoran Dukić (1969, Zagreb) kwam voor het eerst in aanraking met de gitaar toen hij zes jaar oud was. Tegenwoordig is hij één van de meest onderscheidde klassieke gitaristen. Zijn concertuitvoeringen, zowel als solist als met orkest maken een diepe indruk op zowel het publiek als de pers.

Een opwindend concert .. het publiek stond al na het eerste stuk overeind … een fenomenale ervaring” GEVELSBERGER ZEITUNG, Duitsland.

“…. na twee minuten was het publiek ademloos – het snarengenie uit Zagreb speelde zowel technische briljant als teder… met het artistieke potentieel en expressieve kracht van het leven zelf … Dit is een musicus, geen gitarist.” KÖLNISCHE RUNDSCHAU, Duitsland.

“ …een artiest met een uitzonderlijke gevoeligheid … en schatdoos van expressie….wat een directheid in zijn communicatie via de muziek … werkelijk een onvergetelijke avond.” NOVI LIST, Kroatië.

Hij studeerde af bij Darko Petrinjak aan de Muziek Academie van Zagreb en completeerde zijn studie bij Hubert Käppel aan de Hochschule für Musik in Keulen.

Zoran Dukic won, in de jaren dat hij moest laten zien wat hij kon (1990-1997), een verbazingwekkend aantal van de concoursen, meer dan enig andere gitarist. Hij is de enige gitarist die zowel de Andres Segovia concoursen van Granada als Palma de Mallorca won. Zijn meesterschap in muziek van verschillende perioden en stijlen blijkt uit het winnen van concoursen opgedragen aan onder meer Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla en Francisco Tárrega. In het grootste Spaanse gitaarconcours in Madrid, dat onder patronage staat van de Spaanse Koninklijke Familie, won hij niet alleen de eerste prijs, maar kreeg hij ook een prijs voor de beste interpretatie van Spaanse muziek. Daarmee werd die prijs voor het eerst aan een niet-Spanjaard toegekend. In een groot aantal concoursen kreeg hij de publieksprijs; dat laat zijn vermogen zien om via muziek te communiceren.

“ … Wat een kracht om de aandacht van het publiek naar zich toe te trekken!” VIOLÃO INTERCAMBIO, Brazilië..

“Zoran Dukic heeft de natuurlijke kwaliteit om zich met de kern van een muziekstuk te identificeren en zijn eigen visie daarvan aan het publiek over te dragen. Dat is voor een concertmusicus het hoogst bereikbare.” VIJENAC, Kroatië.

 Zijn uitvoeringen in vijf continenten hebben een groot aantal componisten geïnspireerd om composities aan hem op te dragen. Zijn premières van nieuwe muziek zijn gestoeld op zijn bewondering voor hedendaagse muzikale expressie. Op zijn repertoire staan composities van onder meer Takemitsu, Henze, Reily, Carter en Gubaidulina. Hij heeft ook een tournee gemaakt met een volledig Bach programma, waarbij hij de suites voor luit, viool of cello speelde. In zijn muzikale leven neemt de muziek van J.C. Bach nog steeds een centrale plaats in.

“Wat een hoog vermogen tot interpretatie … Zijn opvatting van barok getuigt van authenticiteit … onwrikbare zekerheid …” EL CORREO DE ANDALUCIA, Spanje.

 Daarnaast heeft hij ook in het bijzonder affiniteit met het Spaanse en Zuid-Amerikaanse idioom, het kernrepertoire voor de klassieke gitaar. Zijn programma’s zijn tegenwoordig zorgvuldig uitgebalanceerd en omvatten muziek van Bach tot Britten, van Sor tot Albéniz, en van Tárrega tot Villa-Lobos en Brouwer. Zijn beheersing van het instrument komt goed tot uitdrukking in de volgende citaten.

“…een echte artiest wiens kaliber een onovertroffen beheersing van het instrument ver te boven gaat…Door zijn virtuositeit en vulkanische fantasie veroorzaakte hij bijna een delirium. CANARIAS 7, Spanje.

“… Een meester-virtuoos die lege virtuositeit op ieder moment vermijdt … Hij behandelt zijn instrument met intieme gevoeligheid en koestert een warm en nobel gitaargeluid… Hij is een van de toonaangevende gitaristen van zijn generatie. ONLINE MUSIK MAGAZIN, Duitsland.

“…En meester op zijn instrument die schittert op zowel virtuoze als intieme momenten. De sonoriteit die hij met zijn gitaar creëert is net zo bewonderingswaardig als zijn expressie en elegantie.” EL NORTE, Mexico.

“Dukic is altijd meester van zijn instrument, hij demonstreerde iedere keer opnieuw zowel spectaculaire virtuositeit, als grote rijpheid en krachtige inspiratie..” IL GAZZETTINO, Italië.

Door zijn uitzonderlijke enthousiasme en toewijding aan lesgeven zijn ook zijn pedagogische activiteiten indrukwekkend. Hij heeft les gegeven aan de Muziek Academie van Zagreb en de Hochschule für Musik in Aken en momenteel geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Escuela Superior de Musica in Barcelona. Daardoor heeft hij generaties jonge gitaristen opgeleid en heeft hij één van de meest succesvolle gitaarklassen in Europa. Bovendien geeft hij regelmatig masterclasses over de hele wereld en wordt hij vaak als gast uitgenodigd op veel gitaarfestivals. Zoran Dukic is ook een actieve vertolker van kamermuziek en oprichter en lid van het Europese Gitaar Kwartet. In Duitsland, Spanje, België, Brazilië en Canada heeft hij cd’s opgenomen.

“Hij is een musicus met de vitaliteit en kracht waarover alleen de groten beschikken. Zijn vibrato en bepaalde noten raken je rechtstreeks in het hart .. zijn sonoriteit, inspiratie en lyriek kunnen bergen in beweging brengen… Llobet, Pujol, Segovia en Presti zijn terug!” CAHIERS DE LA GUITARE, Frankrijk.

“…Dukic is zonder overdrijving een van de beste gitaristen van tegenwoordig en een van de grootste musici die Kroatië ooit heeft gehad … Ademloze virtuositeit, fascinerende dynamiek, verbazingwekkende schoonheid en helderheid van toon en een ongelooflijke concentratie en focus als hij in de diepten van de geest van de muziek doordringt. Die brengt ons terug naar de metafysische dimensie, vermomd en verhuld in muziek” ZAREZ, Kroatië.

Met werken van: Piazzolla; Haug, Bogdanovic, Goss, Tadic en J.S.Bach

28 mei 16:00u
Wilmersbergzaal

€ 24,-

Bestel Kaarten

Twents Gitaarfestival Sponsor search

Facebook

[custom-facebook-feed]